headerphoto

Vaření

Náměty jídel

Na informační schůzce žáků bude domluvený systém vaření a účastníci si určí jídla, která budou připravovat. Vaření bude probíhat tak, že každá dvojice žáků připraví 1x za celý pobyt 1 teplé jídlo pro všechny účastníky (s pomocí učitelů a instruktorů). Tím dojde k zajištění stravování pro všechny účastníky po celou dobu pobytu. ...a k mnoha dobrodružným situacím :-)

Náměty k jídlům, které budou dvojice připravovat pro všechny účastníky zájezdu, tj. pro cca 30 osob. K dispozici budou 3 vařiče na propan butan, 3 velké hrnce, pekáč + základní kuchyňské nástroje (prkýnko, vařečka, nože apod.). Náměty berte jen jako inspiraci, volné tvorbě se meze nekladou. Počítejte s tím, že suroviny musí přečkat bez lednice až do okamžiku jejich zpracování. Jídla by se měla aspoň trochu střídat, abychom nebyli dva týdny na párcích...

 

  • těstoviny s omáčkou, kečupem a masem z konzervy

  • rizoto z lančmítu a steril. zeleniny

  • párky (z konzervy) s hořčicí a instantní bramborová kaše

  • opečený lančmít s hořčicí a instantní bramborová kaše

  • špagety - lépe makarony

  • guláš z konzervy a těstoviny

  • guláš s rýží

  • čína ze sójového masa s rýží

  • rýže s omáčkou z konzervy

  • torteliny s omáčkou

  • těstoviny s konzervou

 

Jídelníček - rozpis jídel - kdo co vaří

Spočítali jsme, že celkem budeme vařit jen 9x. V Saint Florent plánujeme slíbenou restauraci, v Portu objednáme grilovaná kuřata a v Bonifaciu při večerní prohlídce si každý koupí, co bude chtít - levnou bagetu + sýr v supermarketu nebo klidně pizzu někde na ulici nebo v restauraci.

Proto jsme upravili skupinky na celkový počet 9. V případě vícepočetných skupin se ještě domluvíme na doplnění jídla o nějakou lahůdku navíc (kompot, okurky apod.), aby to všechny účastníky vyšlo finančně podobně (skupinky po dvou i skupinky po třech či po čtyřech).

Domluvíme se osobně ve škole. Zastavte se...
 

Vendy a Anežka těstoviny s tuňákem
Magda a Kája + Honza K. rýže s omáčkou z konzervy + ?? od Honzy K. (třeba okurky apod.)
Erik a Tomáš špagety, rajč. omáčka + kuřecí maso z konzervy
Rado a Filip
Matěj a Jáchym
rizoto + ?? (třeba okurky apod.)
Máša a Johanka noky se zelím a uzeným masem
Viky a Markéta guláš s těstovinami + cibule
Sára a Aneta kuskus se zeleninou a suš. rajčata
Standa a Robin torteliny s omáčkou
Kuba a Prokop
Matěj D., Gábina
nudle a omáčka + ?? (třeba kompot apod.)

 

 


Korsické speciality

Nejen v době sklizně a nejen cyklisty lákají korsické restaurace svými specialitami. Tak jako vše na Korsice, je i její kuchyně ovlivněna výtečným francouzským a italským kulinářským uměním. Nabízí i vlastní tradiční speciality, ty je třeba hledat - na kole se jich dopídíte jistě snáze, než "ostatní turisté".

Ochutnejte například ovčí a kozí sýr brocciu, najdete jej i ve speciální zeleninové polévce minestra. Obzvláště chutné jsou speciálně připravené různé druhy mořských ryb. Jedinečnou chuť má korsické vepřové maso. Jeho kořeněná příchuť je dána potravou volně se pasoucích prasat, která se živí jedlými kaštany, žaludy, bukvicemi a bylinkami, a umocňuje ji následné uzení ve fucone na roštech půd speciálně stavěných domů.

Je libo raději něco sladkého? Třeba mléčný chléb falculelle, koblihy z kaštanové mouky - frittele nebo anýzové placičky canistrelli.