headerphoto

Vaření

Náměty jídel

Na informační schůzce žáků bude domluvený systém vaření a účastníci si určí jídla, která budou připravovat. Vaření bude probíhat tak, že každá dvojice - trojice žáků připraví 1x za celý pobyt 1 teplé jídlo pro všechny účastníky (s pomocí učitelů a instruktorů). Tím dojde k zajištění stravování pro všechny účastníky po celou dobu pobytu. ...a k mnoha dobrodružným situacím :-)

Náměty k jídlům, které budou skupinky připravovat pro všechny účastníky zájezdu, tj. pro cca 30 osob. K dispozici budou 3 vařiče na propan butan, 3 velké hrnce, pekáč + základní kuchyňské nástroje (prkýnko, vařečka, nože apod.). Náměty berte jen jako inspiraci, volné tvorbě se meze nekladou. Počítejte s tím, že suroviny musí přečkat bez lednice až do okamžiku jejich zpracování. Jídla by se měla aspoň trochu střídat, abychom nebyli dva týdny na párcích...

 

  • těstoviny s omáčkou, kečupem a masem z konzervy

  • rizoto z lančmítu a steril. zeleniny

  • párky (z konzervy) s hořčicí a instantní bramborová kaše

  • opečený lančmít s hořčicí a instantní bramborová kaše

  • špagety - lépe makarony

  • guláš z konzervy a těstoviny

  • guláš s rýží

  • čína ze sójového masa s rýží

  • rýže s omáčkou z konzervy

  • torteliny s omáčkou

  • těstoviny s konzervou

 

Jídelníček - rozpis jídel - kdo co vaří

Spočítali jsme, že celkem budeme vařit cca 9x. V Bonifaciu plánujeme návštěvu restaurace, v Portu objednáme grilovaná kuřata.

Proto bude celkem 9 vařících skupinek.

Rozpis a domluvu o jídlech uděláme v průběhu jara 2024.
 

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 


Korsické speciality

Nejen v době sklizně a nejen cyklisty lákají korsické restaurace svými specialitami. Tak jako vše na Korsice, je i její kuchyně ovlivněna výtečným francouzským a italským kulinářským uměním. Nabízí i vlastní tradiční speciality, ty je třeba hledat - na kole se jich dopídíte jistě snáze, než "ostatní turisté".

Ochutnejte například ovčí a kozí sýr brocciu, najdete jej i ve speciální zeleninové polévce minestra. Obzvláště chutné jsou speciálně připravené různé druhy mořských ryb. Jedinečnou chuť má korsické vepřové maso. Jeho kořeněná příchuť je dána potravou volně se pasoucích prasat, která se živí jedlými kaštany, žaludy, bukvicemi a bylinkami, a umocňuje ji následné uzení ve fucone na roštech půd speciálně stavěných domů.

Je libo raději něco sladkého? Třeba mléčný chléb falculelle, koblihy z kaštanové mouky - frittele nebo anýzové placičky canistrelli.